Bebeğinizin Ateşini Anlık Takip Edin

Bebeğinizin Ateşini Anlık Takip Edin
03/12/21

Artık ateşimizin yükselmesi bizim için daha çok şey ifade ediyor. Covid-19 belirtileri arasında yer alan ateş; toplu alanlara ve kapalı mekanlara girişte kontrol edilen ilk belirti. Ateş hepimiz için korkutucu bir alarm haline geldi.

Fakat ateş anne ve babalar için her zaman tedirgin edici bir sinyaldir. Bebeklerin ya da çocukların ateşlenmesi yetişkinlere oranla daha sık yaşanan  bir durumdur. Aslında ateş sıklıkla vücuda giren bakteri ve virüslere  karşı bedenin verdiği normal bir yanıttır. Dikkatlice kontrol edilirse faydalı bir savunma mekanizmasıdır.

İlk 3 Ay Önemli !

Bebekler ilk 3 ayda enfeksiyonlara daha yatkındır. Emzirmek, bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesine olumlu etki eder. Emzirmek, sadece bebek için değil anne için de koruyucu bir kalkan oluştururur. Üstelik anne enfekte olduğunda virüs, sütle bebeğe geçmez. Bebeği ve anneyi enfeksiyonlardan korumak için emzirmek önemlidir. Ateş durumunda 3 ay üzeri bebekleri ilk olarak soymak ve 30-35 derecelik bir suyla duş aldırmak önem taşır. Eğer ateş yükselmeye devam ederse doktora danışılarak bir ateş düşürücü kullanılabilir. Eğer bebeğin beslenmesi normal, aktivitesi yerindeyse; kusma, ishal, bilinç değişikliği, döküntü, uyuklama, kendinden geçme gibi durumlar yoksa biraz daha sakin olunup beklenebilir. Genellikle uygun ateş düşürücüyle 1-1.5 saat içinde ateş düşmektedir. Süreç içerisinde ateş takip edilmelidir.

Yüksek Ateşte Aşağıdaki Uygulamalardan Uzak Durun ;

    o    Ateşin etkisiyle üşüyen ve titreyen çocuğu kalın giydirmeyin ve üzerini örtmeyin.

    o    Soğuk suyla banyo yaptırmayın. Banyo suyu 37.2 oC olmalıdır.

    o    Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın (kolonya dahil)

    o    Hekim önerisi dışında ağrı kesici kullanmayın.

Acil Durumlar Nelerdir ?

 Ateşi yükselen çocuklarda ve özellikle bebeklerde aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı ateşe eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir doktora gidilmelidir. Çünkü ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilen ateşe aşağıdaki belirtiler de eklenebilir ;

    o    Ateş bebek ve çocuklarda 40 oC’nin üzerinde görülüyorsa ve düşürülemiyorsa,

    o    Bebek ve çocuklarda ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzlanma varsa,

    o    Ateşin yanında uyku eğilimi varsa ve zor uyandırılabiliyorsa,

    o    Ciltte mor döküntüler oluşuyorsa,

    o    Bebek ya da çocuk dalgın veya sayıklıyorsa,

    o    Zor nefes alıp veriyorsa,

    o    Yutkunma güçlüğü çekiliyorsa,

    o    Daha önce "havale" geçirmiş ise,

    o    Boyun kısmında sertleşme varsa,

    o    Bıngıldağı kabarık ise,

    o    Devamlı kusma ve ya ishal oluyorsa.

Takipte Kalmak En Önemlisi…

Bebeğinizin ya da çocuğunuzun vücut sıcaklığının sürekli ve gerçek zamanlı olarak izleyebileceğiniz bluetoothlu bir termometre düşünün, Medisana 76165’den bahsediyoruz… Kullanıcısının vücut sıcaklığı normal değerleri aştığında alarm vererek sizleri uyarıyor. Bebekler, çocuklar, yetişkinler ya da yaşlılar tüm yaş grupları rahatlıkla kullanabilir. İlaç saatini takip etme zahmetinden de kullanıcısını kurtaran Medisana 76165, hatırlatma fonksiyonu sayesinde ilaç saatti kaçırmayı neredeyse imkansız kılıyor. Bluetooth Smart ile İOS ve Android’e ThermoApp üzerinden veri aktarımı yaparak ateş kontrolünü telefondan simültane olarak yapmanızı, her an takipte kalmanızı sağlıyor.

 

Kaynak :

1.       PMID: 25250363 PMCID: PMC4165093 DOI: 10.4103/2277-9531.139679

2.       Turkiye Klinikleri J Pediatr Sci. 2018;14(4):341-4