Gebelikte Hipertansiyon Rehberi

Gebelikte Hipertansiyon Rehberi
18/11/21


Hipertansiyon kan basıncının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Kan basıncının yüksek olması ek problemlere sebep olmakla beraber özellikle gebelik döneminde hipertansiyona sahip anneler riskli gebelik kategorisinde değerlendirilmektedir. 2017 yılında Amerikan Kalp Derneği tarafından yayınlanan Hipertansiyon Kılavuzu’nda 130/80 mm/hg’ nin üzerindeki değerler “yüksek tansiyon” olarak değerlendiriliyor. Gebeler için ideal kan basıncı 120/80 mm/hg sınırları çevresinde.

Yüksek Tansiyon Riskini Arttıran Faktörler

Yaş : Yaş ilerledikçe yüksek tansiyon görülme riski artıyor. Tansiyon yüksekliği ilk olarak genellikle 35-50 yaşlarında saptanıyor.

Cinsiyet : 50 yaş altında erkeklerde daha sık görüldüğü saptanmıştır. 50-55 yaş aralığında görülme sıklığı eşitken, 55 yaşından sonra kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olmakta.

Fazla Kilo : Kilo problemi olan kişilerin %40’ına yüksek tansiyon teşhisi konulmuştur. Genç hipertansiyon hastalarının 1/3’ü ise kilo problemi yaşamaktadır.

Genetik Faktörler : Hipertansiyon hastalarının yaklaşık %60’ının ailesinde de hipertansiyon olduğu saptanmıştır.

Yüksek Tansiyon Tipleri

Kronik Hipertansiyon

Gebelikten önce var olan ve gebelik sonrası da devam eden hipertansiyon türüdür. Kontrol edilmesi ve düzenli takibi önemlidir. Bebeğin anne karnı gelişimini etkileyebilir.

Gestasyonel Hipertansiyon

Gestasyonel hipertansiyon gebelik sırasında oluşan türdür. Gebeliğin ikinci yarısından itibaren gelişen bu yüksek kan basıncı durumu, bebek doğduktan sonra ortadan kalkar. Düzenli takip ve kontrol altında tutulmalıdır, diğer durumlarda pre-eklemsiaya sebep olabilir. pre-eklemsia yani gebelik zehirlenmesi gebeliklerin %2-5’ini etkilemekle beraber anne ve bebe kölümlerinin en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Baş ağrısı, görme bozukluğu, ödem ve nefes darlığı en çok rastlanan belirtileri arasındadır.

 

Bulgular

Kronik Hipertansiyon

Gestasyonel Hipertansiyon

Preeklampsi

Başlangıç zamanı

20. Haftadan önce

3. trimestrda

20. Haftadan önce

Proteinüri(300mg/24)

Yok

Yok

Var

Ürik asit (5,5mg/dl)

Yok

Yok

Var

Hemokonsantrasyon

Yok ya da nadir

Yok

Var

Trombositopeni

Yok

Yok

Var

Transaminaz yüksekliği

Yok

Yok

Var

 

 

Ne Yapmalıyız?

Gebelikten Önce Yapılması Gerekenler

·        Kan basıncını düşürmek için doktor tavsiyeleri alın

·        Kilo verin

·        Verilen ilaç var ise düzenli kullanın

·        Gebelikte ilaç kullanımıyla ilgili uzman görüşü alın

·        Düzenli tansiyon takibinizi yapın

 

Gebelik Esnasında Yapılması Gerekenler

·        Düzenli doktor ziyareti

·        Sağlık geçmişinizi ve sahip olduğunuz risk faktörlerini doktorunuza anlatın

·        Yüksek tansiyon şikayetlerinizi eksiksiz ve doğru şekilde doktorunuza anlatın

·        Kan basıncınızı ve kilonuzu düzenli takip edin, doğru ölçüm yapan cihazlar kullandığınıza emin olun.

·        Tuz tüketiminizi kısıtlayın

 

 

Doğru Tansiyon Ölçümü için

Ölçümün yapıldığı zaman, yemekler ve egzersiz sonrası(normalden düşük), sigara ve kahve içimi sonrası (normalden yüksek), bazı ilaçların kullanımı (fenilefrinli nazal dekonjestanlar ve adrenerjik uyarıcılar), ölçüm yapılan ortamın sessizliği, kişinin en 5 dk bu sessiz ortamda oturarak istirahat etmiş olması, oda sıcaklığının normal olması (ne soğuk, ne sıcak) önemlidir.

Hasta sırtını bir yere yaslayarak oturmalı, tansiyon ölçülecek kol çıplak olmalı, ölçüm sırasında konuşmamalı, bacak bacak üstüne atmamalı, manşon hastanın kalp düzeyinde olmalı, hastanın kolu desteklenmelidir.

Hamileliğe özgü durumlardan (ödem, tansiyon değişimi vb.)tansiyon aletleri yanlış ölçümler yapabilir. Uzman onaylı ölçüm aletleri kullanmak bu noktada önemlidir. Connecticut Üniversitesi, Hipertansiyon ve Farmakoloij bölüm başkanı  Prof. Dr.William White . Araştırmasında Medisana 51047’ün gebelikte de doğru ölçüm yapabildiğini önermekte. Araştırmaları BLOOD PRESSURE MONITORING INCARDIOVASCULAR MEDICINE AND THERAPEUTICS kitabında derlerken hipertansiyonun çok fazla yaygın olduğuna dikkat çekmekte.

Medisana 51047

Kullanıcısına 10 yıl garanti veren bu ürün hamileliğe bağlı pre-eklemsia hastalığı tespiti yapabilmekte. Çok fonksiyonlu büyük bir ekranasahip. Güç adaptörüne bağlama opsiyonu sunan cihaz kolay kullanım ve yenilikçi ölçüm teknolojisiyle kullanıcısına güven vermeyi önemsiyor. 2 kullanıcı için 99ölçüm kaydetme kapasitesi ile geçmiş verileri kontrol etmenizi sağlamakta. FDA ve klinik onaylıdır.

Almanya Tüketici Vakfı ürün testinde en iyi kol tipi tansiyon cihazı ödülü ve Almanya TÜV Testi en iyi tansiyon cihazı ödülüne sahiptir.

 

 

KAYNAKÇA:

1-      BJOG: an International Journal of Obstetrics andGynaecology, An accurateautomated blood pressure device for use in pregnancy and pre-eclampsia: theMEDISANA MTP 51047

2-      BloodPressure Monitoring in Cardiovascular Medicine and Therapeutics, William B.White, MD

3-      Magee LA, Cham C,Waterman EJ, Ohlsson A, vonDadelszen P. Hydralazinefortreatment of severehypertension in pregnancy: meta-analysis. BMJ 2003;327: 955–960.

4-      Türk Kardioloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu HT Bülteni 2018 Sayı: 6 Gebelik ve Hipertasniyon