Virüsleri ‘’NEM’’ ile Durdurun

Virüsleri ‘’NEM’’ ile Durdurun
22/11/21

Araştırmalar, ortamdaki nem oranı ile Covid-19 yayılma oranının paralel olduğunu söylüyor, desek ne düşünürsünüz? Üstelik  sadece Covid-19'un etkisini değil, aynı zamanda diğer virütik salgınların etkisini de azaltacağı uzmanlar tarafından raporlanmakta.

Yapılan araştırmalara göre kapalı alanlardaki havada belirli bir miktar bağıl nem bulunması virüslerin bulaşma oranını ciddi bir oranda etkilediği gözlemlenmiştir. Hindistan ile Almanya'dan araştırmacıların ortak olarak yürüttüğü araştırma sonuçları Covid-19'un iç mekanlarda hava yoluyla yayılması konusunda ortamdaki nemin rolünün büyük olduğunu savunuyor.

Hindistan'daki CSIR laboratuarından Sumit Kumar Mishra ve Almanya’daki Troposferik Araştırmalar Leibniz Enstitüsü'nden Alfred Wiedensohler ile Ajit Ahlawat'ın yönettiği araştırmanın sonuç raporunda kamu binaları ile toplu taşıma araçlarındaki havanın en az yüzde 40, en fazla yüzde 60 oranında nem bulundurmasının corona virüs gibi bulaşıcı virüslerin insandan insana bulaşma riskini azalttığı  kaydetti. Süreç içerisinde 2007 ile 2020 yılları arasında araştıran 10 farklı uluslararası araştırmalar incelendi ve sonuc Aerosol ve Hava Kalitesi Araştırması adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Hepimizin aklında sanırım aynı soru var, ‘’Nem virüslerin yayılmasını nasıl etkiliyor? ’’ .

Rapora göre virüslerin havadan yayılımına nemin üç şekilde etkisi oluyor: damlacığın büyüklüğü, virüs yüklü aerosollerin havada asılı kalma süreleri ve bunların indikleri eşyalarda virüsün yaşama süresi. Tuz, su, organik maddeler ve virüslerin bulunduğu bir çözelti olan viral damlacıklar nemle birlikte büyüyor ve daha hızlı yere iniyor. Bu da diğer insanların bulaşıcı virüsün bulunduğu damlacıkları soluması ihtimalini azaltıyor. Diğer yandan ise kuru hava aynı zamanda burnumuzdaki mukoza zarını kurutuyor ve bedenimizi virüslere daha açık bir hale getiriyor.

Kuru iç mekanlarda, yani daha az nemde (< %40 RH), SARS-CoV-2'nin hava yoluyla bulaşma olasılığı nemli yerlerden (yani > %90 RH) daha yüksektir. Daha önceki çalışmalara dayanarak, iç mekanlarda insan sağlığı için %40-60'lık bir bağıl nemin optimal olduğu bulundu.

Her birimiz bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın nasihatlerini işitmişizdir. Yale Üniversitesi’nde bağışıklık biyoloğu olan Akiko Iwasaki yaptığı bir açıklamada, “Düşük nem barındıran dış mekandaki soğuk hava iç mekanlarda ısıtıldığı zaman, havanın bağıl nemi yüzde 20 civarına düşüyor” diyerek camları açmamızında etkisinin yetersiz olabileceği ihtimalini akıllara getirmekte.

Tamda bu sebeptendir ki Virginia Tech Üniversitesi’nde koronavirüs bulaşı üzerinde çalışan aerosol araştırmacısı Linsey Marr, evinizde bir nemlendirici kullanmayı öneriyor: “Bir hava nemlendirici alabilir ve onu, nemi kışın yüzde 40’ın üzerinde fakat yüzde 60’ın altında tutmaya ayarlayabilirsiniz. Virüs bu koşullar altında o kadar iyi hayatta kalamaz ve bağışıklık sisteminizin verdiği cevap da havanın kuru olduğu zamana göre daha iyi çalışır. ‘’

Bildiğiniz üzere havadaki nem miktarı mevsimlere ve yaşanılan bölgeye göre değişkenlik göstermekte. Genellikle denize kıyısı olmayan bölgelerde ve yaz aylarında sıklıkla bu sorun yaşamaktayız. Evde ya da ofiste kuru havanın olumsuz etkilerinden kurtulmak mümkün dahası virüslere karşı önlem almanın yolunun bu küçük cihazlardan geçtiğini düşünen birçok insan da hava nemlendiricilere başvurmakta.

 

 

1- https://doi.org/10.1080/02786826.2020.1749229

2-https://aaqr.org/articles/aaqr-20-06-covid-0302

3-https://doi.org/10.1016/j.dsx.2020.04.020

4-https://vtx.vt.edu/articles/2020/09/Marr-Sands-conversation-tips.html